Komunikat fitosanitarny – Chwościk buraka i Omacnica prosowianka 27 czerwca 2023 Z interpretacji danych modeli chorobowych BeetCast i model PESSL wynika, że we wrażliwych odmianach buraka cukrowego oraz w burakach ćwikłowych należy wykonać pierwszy zapobiegawczy zabieg na CHWOŚCIKA BURAKA (Cercospora beticola). Od 7 dni utrzymująca się wysoka wilgotność liści, ,średnia dobowa temperatura powietrza = 21,30C przyczynia się do stworzenia korzystnych warunków do rozwoju chorób, w tym również CHWOŚCIKA BURAKA (Cercospora beticola)Od 25 czerwca ryzyko wystąpienia Cercospora beticola = 1 przy jednoczesnej wysokiej presji (DIV od 25 czerwca >6).Buraczek ćwikłowy jest wrażliwy na chwościka praktycznie od początku wegetacji, dla tego tak ważną jest jego ochrona. Pierwszy zabieg powinien być oparty na produktach zawierających w swoim składzie azoksystrobinę w dawce 1l/ha, następny po ok 14-stu dniach bardzo dobrym rozwiązaniem będzie zabieg hybrydowy, a więc połączenia Scorpion 325 SC 0,8 l/ha + BaktoTarcza P 0,5 kg/ha. Pamiętać należy jednak, że ochrona buraka ćwikłowego to nie tylko chwościk, ale również m.in. Mączniak prawdziwy czy alternarioza. W walce z tymi zagrożeniami mamy do dyspozycji Switch 62,5 WG w dawce 0,8 kg/ha lub produkt Dagonis 0,6 – 1 l/ha. Zabiegi fungicydowe warto połączyć z nawożeniem dolistnym Cynkophos 1-1,5 l/ha + Improver 0,6 l/ha + PROCAM Bor + 1l/ha.OMACNICA PROSOWIANKA W NATARCIUDoradcy PROCAM z południowej Polski sygnalizują pierwsze wyloty omacnicy prosowianki, szkodnika bardzo groźnego w uprawie kukurydzy cukrowej. Omacnica z jednej strony ogranicza plon zbieranych kolb, ale również stwarza problem w zakładach przetwórczych co ostatecznie ma swoje konsekwencje w ostatecznej opłacalności uprawy. Również w kukurydzy cukrowej zalecamy rozwiązanie hybrydowe, połączenie produktu Coragen 200 SC 125 ml/ha + OstriniaStop 100g/ha. Zabieg warto połączyć z nawożeniem dolistnym: Cynkophos 1,5 l/ha + NHCa Delta 4-5 l + Proleaf Max 4.0 2 l/ha. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Pozostałe aktualności 20 lat PROCAM – 20 lat historii sukcesu! więcej... Przędziorki – PROCAM Fito Doradcy PROCAM sygnalizują więcej... PROCAM GARDEN JESIEŃ W OGRODZIE więcej... Podział fungicydów — klasyfikacja, rodzaje i zakres stosowania więcej... Wyniki Konkursu fotograficznego #rodzinaPROCAM z okazji 20-lecia PROCAM! więcej... 20-lecie PROCAM Polska – podsumowanie dwóch dekad sukcesu i zrównoważonego rozwoju więcej... Uprawa marchwi – rekordowy plon więcej... MALI ARTYŚCI W AKCJI! Wyniki Konkursu Plastycznego więcej... Serdecznie zapraszamy na Międzynarodowe Targi Sadownictwa FRUIT Poland więcej... Zarządzaj zgodąAby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.FunkcjonalneFunkcjonalneZawsze aktywnePrzechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.PreferencjePreferencjePrzechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.StatystykaStatystykaPrzechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.MarketingMarketingPrzechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.Zarządzaj opcjamiZarządzaj serwisamiZarządzaj {vendor_count} dostawcamiPrzeczytaj więcej o tych celachAkceptujęOdmówZobacz preferencjeZapisz preferencjeZobacz preferencje{title}{title}{title}Zarządzaj zgodą